Skip to main content
Tijdelijk lagere btw
 
 

Verlaging van 21% naar 9% btw

Tijdelijke maatregel, gunstig voor jouw energierekening

Door de oorlog in Oekraïne zijn de marktprijzen voor energie nog verder gestegen en heeft de overheid aanvullende maatregelen genomen om de hoge energierekening te compenseren.

Eerder werd al de Energiebelasting op stroom verlaagd en de eenmalige energietoeslag verhoogd en zoals eerder aangekondigd wordt nu ook de btw op energie per 1 juli 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Deze aanvullende tijdelijke maatregel is gunstig voor jouw energierekening. We leggen graag uit wat er per 1 juli in 2022 verandert en hoe we dit op jouw jaar- of eindnota zullen verwerken.

Van 21% naar 9% btw

Vanaf 1 juli 2022 geldt voor een periode van 6 maanden een btw tarief van 9% over de energierekening. Clean Energy houdt hier natuurlijk rekening mee. Zo is het maandelijkse voorschotbedrag dat je voor energie betaald inmiddels verlaagd. Daarmee komt het voordeel van deze maatregel ook direct bij jou terecht.

Nu is het ook zaak om te zorgen dat de daadwerkelijk afgenomen energie tegen het juiste btw tarief wordt afgerekend. Hiervoor zal Clean Energy een correctie op de btw doorvoeren op jouw jaar- of eindnota. Hierbij houden we rekening met elementen die van belang zijn om na te gaan over welk gedeelte het btw tarief van 9% van toepassing is. Hieronder geven we inzicht in hoe dit tot stand zal komen.

Er zijn 2 elementen die van belang zijn om na te gaan over welk gedeelte het btw tarief van 9% van toepassing is:

  • Aantal dagen vanaf 1 juli | een aantal posten op de jaarnota wordt uitgerekend op basis van een tarief per dag. Een voorbeeld hiervan zijn de netbeheerkosten. Om de correctie goed toe te passen rekenen we uit over hoeveel dagen vanaf 1 juli de correctie moet worden toegepast.
  • Verbruik vanaf 1 juli | Om te weten voor welk gedeelte van het verbruik het btw tarief van 9% moet worden toegepast is het van belang dat we weten wat het verbruik is vanaf 1 juli tot het moment van afrekenen. Op basis daarvan kunnen we uitrekenen wat de correctie moet worden.

Op de jaar- en eindnota komen er twee regels te staan onder het kopje 'Btw correctie'. Hieronder tref je een voorbeeld van hoe een verrekening op de nota wordt vertoond.

Btw correctie Periode van Periode tot Verbruik Prijs excl. btw Prijs incl. btw Bedrag excl. btw Bedrag incl. btw
Totaal incl. 21% btw* 01/07/2022 01/10/2022       € -146,75 € -146,75
Totaal incl. 9% btw** 01/07/2022 01/10/2022       € 62,89 € 62,89
            € - 83,86 € - 83,86

* Totaal incl 21% btw: dit getal staat voor de 21% btw die te veel in rekening is gebracht.

** Totaal incl 9% btw: dit getal staat voor de 9% btw die in rekening gebracht moet worden op basis van verbruik en aantal dagen.

Als je deze getallen van elkaar aftrekt krijg je de correctie die is toegepast op de factuur. In dit voorbeeld zal er € 83,86 verminderd worden op het totaalbedrag.