Prijsplafond, overheidsheffingen en andere maatregelen
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Met de oorlog in Oekraïne én de enorme stijging van de energieprijzen, omschrijven wij 2022 als een turbulent jaar in de energiemarkt. De belangrijkste maatregelen die de overheid heeft genomen en meer vragen en antwoorden lees je hier.
Laatste update: 23/12/2022
Veelgestelde vragen en antwoorden.
Clean Energy heeft deze week je termijnbedrag opnieuw berekend en je daar per e-mail over geïnformeerd. In de berekening is zowel het prijsplafond, als de nieuwe netbeheerkosten en overheidsheffingen toegepast.
Clean Energy heeft je nieuwe termijnbedrag berekend voor januari en je hier per e-mail over geïnformeerd. Ben je het niet eens met het nieuwe termijnbedrag? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice.
Ja voor het volume dat onder het prijsplafond valt. De tarieven van het prijsplafond zijn inclusief BTW dus daar is rekening mee gehouden. Als je meer verbruikt dan het prijsplafond, dan ga je daarover ook 21% ipv 9% BTW betalen. Dit is meegenomen in je nieuwe termijnbedrag.
Ja. Door het prijsplafond betalen de meeste huishoudens en andere kleinverbruikers minder per m³ gas en kWh stroom dat onder het prijsplafond valt. Zonder prijsplafond zou de energierekening veel hoger zijn.
Nee, je hoeft zelf niets te doen. Clean Energy regelt voor jou de korting van het prijsplafond op je maandelijkse termijn en op de jaarnota indien van toepassing. Het totale overzicht zie je volgend jaar terug op je jaarnota.
Het is met het prijsplafond nog steeds aantrekkelijk om een (hybride) warmtepomp te gebruiken in plaats van een cv-ketel op aardgas. Het prijsplafond is maar tijdelijk. Daarom verdient een hybride of volledige warmtepomp zich ook met het prijsplafond in de meeste gevallen terug. De terugverdientijd kan wel iets langer worden.
Ja. Als je meer verbruikt dan 1.200 m³ gas, 2.900 kWh stroom of 37 GJ stadswarmte dan mag Clean Energy de prijs vragen zoals afgesproken in het lopende energiecontract
Als je zonnepanelen hebt, dan geldt het prijsplafond na salderen in 2023 per verrekenperiode.
Als wij als energieleverancier goedkoper energie kunnen inkopen, dan gaan op termijn ook de energietarieven omlaag. Als de tarieven in je contract lager worden dan de tarieven van het prijsplafond, betaal je vanaf dan het tarief zoals afgesproken in het energiecontract. Je bent dus nooit duurder uit.
Nee, wij als energieleverancier maken geen extra marge door het prijsplafond. Door het prijsplafond betalen veel klanten een lager tarief dan hun normale tarief. De overheid geeft ons als leverancier een subsidie om dat te compenseren. Clean Energy gebruikt deze subsidie om de kosten van het prijsplafond te betalen. Dit wordt door een accountant gecontroleerd.
Ja. Je oude en nieuwe leverancier passen dan allebei een deel van het maximale verbruik toe op je energierekening.
Voor het prijsplafond maakt het niet uit of je in de ene maand relatief veel energie gebruikt en in een andere maand juist weinig. Wel maakt het uit wanneer je jouw jaarnota krijgt.
Voor de meeste huishoudens is het prijsplafond verdeeld over twee periodes: de periode vóór de jaarnota en de periode ná de jaarnota. Wanneer je jouw jaarnota krijgt, hangt af van je contract. Dat is voor ieder huishouden anders.
Voorbeeld
Je krijgt de jaarnota in april 2023. Het prijsplafond bestaat dan uit een deel van januari t/m maart 2023 en een deel van april t/m december 2023. Als je in maart op vakantie gaat en daardoor minder verbruikt dan het maximum van januari t/m maart, dan is het niet mogelijk om het restant mee te nemen naar de periode vanaf april.