Skip to main content
Overheidsheffingen 2022
 
 

Nog steeds geen paniek

Update energietarieven april 2022

De olie- en gasprijzen zijn nog verder gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. Daar hebben alle verbruikers, huishoudens en de industrie, last van. Minder energie verbruiken. Dat is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De overheid wil dan ook dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaal je overheidsheffingen over jouw energieverbruik.

Btw op energie verlagen

Per 1 juli wilt de overheid de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlagen van 21% naar 9%. Als deze maatregel wordt doorgevoerd, geldt deze vooralsnog alleen voor het jaar 2022. De verlaagde btw van 9% wordt dan automatisch verwerkt op je factuur over de periode vanaf 1 juli tot de rest van het jaar. Op de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie over deze maatregelen.

Tegemoetkoming energiekosten overheid

Het kabinet neemt opnieuw aanvullende maatregelen om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. Met name door de hogere energieprijzen kan de inflatie dit jaar flink oplopen. Daarom verhoogt het kabinet de eenmalige energietoeslag naar € 800 voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum.

Wat de nieuwe overheidsheffingen precies voor jou betekenen hangt af van je verbruik. Je betaalt namelijk een vast bedrag per kWh stroom en m3 gas.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je een vast contract? Tot de einddatum van je contract verandert er niets. We blijven gewoon groene energie en gas leveren tegen je huidige tarieven, zoals je nu gewend bent. Mocht je contract aflopen, gaat deze automatisch over op het variabele tarief.

Heb je een variabel contract? Dan blijven we gewoon stroom en gas leveren tegen je huidige tarieven, zoals je nu gewend bent. Twee keer per jaar wijzigen de tarieven. Over de nieuwe tarieven ontvang je tijdig van ons bericht. Je gaat hier automatisch op over en hoeft hier dus niets voor te doen.