Skip to main content
Besparen op energie
 
 

Een lagere energierekening

Besparen doen we samen!

Met de stijgende energieprijzen is besparen op energieverbruik fijn voor je portemonnee, maar vooral de wereld om ons heen heeft het nodig. Weet je niet goed hoe je kunt besparen? Wij helpen je hier graag bij, want besparen is gemakkelijker én leuker dan je denkt.

Bespaartips 

Bespaartip delen 

BESPAARBLOG | Plugwise Smile 

Bewuster omgaan met energie begint met inzicht

Bewustwording

Meer inzicht in je verbruik én niet meer verbruiken dan nodig, dat zijn de twee belangrijkste en meest effectieve tips om te besparen op jouw energierekening. Clean Energy helpt je hier graag bij!

Met de Plugwise krijg je realtim en historisch inzicht in je energie verbruik

1. Plug-in op je verbruik

Heb jij een slimme meter? Sluit de Plugwise Smile P1 aan op je slimme meter! Met de Plugwise app krijg je overal realtime én historisch inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik. Het is eenvoudig te installeren en geeft je heldere en overzichtelijke grafieken van je energieverbruik. Zo spoor je sluipverbruik direct op en weet je wanneer je op een dag de meeste energie verbruikt.

Binnenkort ontvangen de leden van het Clean Energy testpanel een gratis Plugwise! Wij zijn benieuwd naar de ervaringen die onze klanten met onze bespaartips hebben. Met het testpanel brengen we ervaringen in beeld en delen we dit in de toekomst via het "Besparen doen we samen" blog.

Mijn Clean Energy

2. Mijn Clean Energy

Elk moment inzicht in jouw energieverbruik, dat kan via Mijn Clean Energy! Besparen wordt zo nog gemakkelijker. Je ziet aan de hand van jouw meterstanden precies hoeveel stroom en/of gas je hebt verbruikt. Daarmee kun je bewuster keuzes maken!

Besparen op douchen

Douchen

Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Meer dan 5 minuten? Door korter te douchen, bespaar je veel energie. Maar je kan nog meer doen en gemakkelijk water en energie (om het op te warmen) besparen.

Energiebesparende douchekop

1. Gebruik een spaardouchekop

Uit een spaardouchekop stroomt het water langzamer. Daar merk je niets van: langzaam stromend water voelt namelijk even warm als snel stromend water. Terwijl je soms wel de helft minder water gebruikt.

Twijfel je of jouw huidige douchekop wel of niet water (en dus energie) besparend is. Leg dan de douchekop in een emmer en zet de kraan precies 1 minuut lang vol open. Als er minder dan 7 liter in de emmer zit, heb je al een waterbesparende douchekop.

Douche timer

2. Korter douchen

We hebben het al vaker gezegd, korter douchen. Een minuut korter douchen bespaart 5000 liter warm water en daarmee 25 m³ gas op jaarbasis. Dat komt neer op een besparing van € 50 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Met een douchetimer of zandloper kun je dit met gemak terugbrengen naar 5 minuten. Tel uit je winst.

Niet meer in bad

3. Liever niet in bad

Een bad kost gemiddeld 140 liter water en een douchebeurt maar de helft (bij 9 minuten douchen). En dan is 5 minuten douchen eigenlijk lang genoeg! Douchen is dus beter voor het milieu (je bespaart direct op je gasverbruik) en jouw portemonnee, mits je er niet te lang onder staat.

Besparen door slim om te gaan met je koelkast

Koelen

Wist je dat de koelkast en de vriezer de allergrootste stroomverbruikers in een normaal huishouden zijn? Het is echt waar! Het is soms beter voor jouw portemonnee en het milieu om je oude apparaat te vervangen, óók als deze nog prima werkt.

Check het energielabel

1. Check het energielabel

Op veel apparaten staat verplicht een energielabel. Belangrijk om te weten is dat bij koelers en vriezers vanaf 1 maart 2021 een nieuwe indeling wordt gehanteerd. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.

Kies bij de aankoop van een koelkast of vriezer altijd voor A. Die is stukken zuiniger dan B en dat scheelt op jaarbasis aanzienlijk in het stroomverbruik.

Kijk niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het jaarverbruik in kWh (kilowattuur). Op het energielabel wordt dit duidelijk vermeld.

Een oude koelkast kun je beter vervangen met een nieuwe, die zijn namelijk stukken zuiniger

2. Ouder dan 7 jaar? Weg ermee!

Ook al koelen de apparaten nog prima, toch zeggen wij: weg ermee! Dat klinkt misschien gek, maar het is echt beter voor je portemonnee. De koel- en vriestechniek is in de afgelopen jaren zoveel beter geworden, dat het besparen van stroom opweegt tegen de investering die je moet maken om een nieuw apparaat te kopen.

Een koelkast moet qua omvang ook passen bij je gebruik!

3. Size does matter!

Kies qua afmetingen een koelkast of een vriezer die klopt met jouw huishouden. Het is natuurlijk zonde als de koelkast of vriezer vooral bezig is met het koelen van lucht, omdat er niets in de apparaten ligt.

Kliekje koel je eerst af voordat je ze in de koelkast plaatst

4. Kliekjes eerst af laten koelen

Heb je een hapje over na het eten? Laat deze dan eerst afkoelen voor ze in de koelkast of vriezer te plaatsen. Je koelkast zal harder moeten koelen om weer op temperatuur te komen en dat kost meer stroom.

Bevroren producten uit de vriezer kun je het best in de koelkast ontdooien. Zo helpen ze om je koelkast te koelen en bespaar je weer energie.

Besparen door je eigen energie op te wekken

Opwek

De mooiste energie is zelf opgewekte energie. De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering die zichzelf snel terugverdient. Met de zonnepanelen van onze zusteronderneming Clean Energy Solutions , wek je zelf zonne-energie op. De zon staat altijd aan, nu moeten wij dat nog slimmer gaan gebruiken.

Je eigen energie opwekken met zonnepanelen loont!

1. De zon staat altijd aan

De energie die je opwekt met je eigen zonnepanelen verbruik je direct in jouw huishouden. Dit is een directe besparing op jouw energiekosten. Hoe meer je zelf opwekt, hoe minder je kwijt bent aan de energierekening. Zonnepanelen hebben een lange levensduur, het is dus een duurzame investering voor de toekomst. Ook krijgt jouw woning een beter energielabel.

Onze dochteronderneming Clean Energy Solutions levert zonnepanelen en zorgt voor de installatie. Op ce-solutions.nl kunt je een vrijblijvend advies en offerte aanvragen. Zo weet je welke investering nodig is en hoe snel deze is terugverdiend.

Schoonmaken loont

2. Voorjaarsschoonmaak

Voor een optimaal rendement van jouw zonnepanelen is het belangrijk om de opwek in de gaten te houden en de panelen schoon te (laten) maken wanneer deze vies zijn geworden. Vieze zonnepanelen wekken maar liefst 20-25% minder energie op. Door de zonnepanelen te reinigen loop je geen zonne-energie en dus de besparing op jouw energierekening, mis. Laat je goed informeren door de leverancier welke schoonmaakmiddelen worden geadviseerd om schade te voorkomen.

Onze dochteronderneming Clean Energy Solutions levert zonnepanelen en zorgt voor de installatie. Op ce-solutions.nl kunt je een vrijblijvend advies en offerte aanvragen. Zo weet je welke investering nodig is en hoe snel deze is terugverdiend.

Besparen door slimmer om te gaan met verlichting

Verlichting

Ongeveer 14% van je stroomverbruik gaat op aan het verlichten van jouw woning. Wanneer je energiezuinig omgaat met verlichting in en om het huis en bewuste keuzes maakt bij de aanschaf van nieuwe verlichting, bespaar je direct op je energierekening.

Led op je lampen

1. LED op je lampen

Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang deze direct. Een ledlamp is duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp en gebruikt bovendien veel minder stroom. Je verdient de investering dus snel terug!

Zonlicht

2. Laat de zon in huis!

Benut daglicht optimaal, dus open met die gordijnen! Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook al is het maar voor korte tijd) en laat ook de buitenlampen niet onnodig aan. Je zal zien dat je hiermee flink bespaart op jouw energierekening.

Met tuinverlichting op zonne-energie gaat je verbruik snel naar beneden.

3. Altijd de zon in jouw tuin

Tuinverlichting op zonne-energie levert je een aanzienlijke besparing op. Deze verlichting schakelt na zonsondergang automatisch aan en brandt vervolgens een paar uur. Zo gebruik je de zon ook wanneer het al donker is.

Maak je gebruik van tuinverlichting met snoer, dan zijn er ook tijd- en schemerschakelaars verkrijgbaar voor buitengebruik. Verlichting gaat automatisch aan en uit, dat scheelt weer stroom!

Besparen op je huis verwarmen

Verwarmen

De meeste energie gaat op aan het verwarmen van jouw huis. Naast het beter isoleren, kun je met onderstaande tips besparen op je energieverbruik.

Bespaar direct door een graadje minder

1. Zet de verwarming een graad lager

Iedere graad scheelt maar liefst 6%(!) aan energieverbruik en dat scheelt op jaarbasis aanzienlijk in je portemonnee. Probeer het maar eens. Vaak voel je die ene graad niet eens. Zeker niet als je in beweging bent. Dus zet de verwarming lager en trek als je het een beetje fris hebt,  lekkere warme sokken en een trui aan.

Ruimte waar je niet komt, hoef je ook niet te verwarmen

2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Kamers verwarmen waar je niet of nauwelijks komt is zonde van de energie. Draai de radiatoren dicht en sluit de (tussen)deuren. Daarmee bespaar je al snel tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis. Een kleine moeite, maar wel met een groots effect!

Iedereen vergeet wel eens een deur te sluiten. Laat deuren automatisch sluiten met een deur dranger. Zo voorkom je tocht en vliegt de warmte niet je deur uit.

Zet de temperatuur s'nachts op 15 graden.

3. Slapen of uit huis? 15 graden

Zet de thermostaat op 15 graden als je gaat slapen of voor langere tijd niet thuis bent. Gemiddeld bespaar je hiermee tientallen euro’s jaar. Bij vloerverwarming zet je de thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Vakantiemodus

4. Ook je huis kan in vakantiestand

Niet alleen jij gaat met vakantie, ook jouw huis werkt minder hard als je weg bent. De temperatuur in huis kan je gemakkelijk laten dalen tot wel 10 graden. Op veel (slimme) thermostaten zit namelijk een vakantiestand. Dat scheelt aanzienlijk in je gasverbruik.

Schakel de dag voordat je terugkomt over naar het reguliere programma zodat jouw huis langzaam weer kan opwarmen en vergeet tijdens je vakantie niet je huis te blijven ventileren.

Met een pompschakelaar beperk het het sluipverbruik

5. Gebruik een pompschakelaar bij vloerverwarming

Ouderwetse pompen van de vloerverwarming draaien altijd en dat is niet altijd nodig. Een pompschakelaar regelt helemaal zelf wanneer de pomp aan en uit gaat. Met een temperatuur sensor wordt gedetecteerd of de centrale verwarming aan is en bij een bepaalde temperatuur schakelt de pomp aan.

Het is een relatief kleine investering die zichzelf vaak al binnen een jaar terugverdient (bij een 60 watt pomp is het jaarverbruik 525,6 kWh, afhankelijk van de instellingen kun je het gebruik aanzienlijk terugbrengen).

Besparen met schone was

Wassen

Als je een nieuwe wasmachine koopt, kies dan voor een energiezuinig apparaat. Dat is in de aanschaf misschien duurder, maar dankzij de directe energiebesparing verdient dat zich in snel terug. Maar we hebben nog meer tips m.b.t. het doen van de was!

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze op 40 graden

1. Kouder wassen

Wassen op 60 graden kost maar liefst twee keer zoveel stroom als wassen op 40 graden. Door je was te doen op een lagere temperatuur kun je dus flink besparen op je elektriciteitskosten.

Volle wasmachine

2. Volle trommel

Draai zoveel mogelijk wasjes met een volle trommel. De machine hoeft dan minder vaak te draaien. Meestal kan er meer in de machine dan je denkt: proppen mag!

Let op het energie label en het jaarverbruik van je wasmachine

3. Energiezuinige apparaten

Als je een nieuwe wasmachine koopt, kies dan voor een energiezuinig apparaat met een energielabel A. Dat is in de aanschaf misschien duurder, maar dankzij de directe energiebesparing verdient dat zich in snel terug.

Kijk niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het jaarverbruik in kWh (kilowattuur).

Was drogen in de wind, fris en energiebesparend

4. Drogen aan de lucht

Een wasdroger slurpt aardig wat stroom op. Een waslijn of wasrek is qua energie een stuk efficiënter. Hang je was in de buitenlucht en je bespaart direct op je stroomverbruik. Vaak blijft je was bovendien ook lekker fris in de buitenlucht.

Als je toch een droger gebruikt is het handig om de was eerst op de hoogste stand te centrifugeren. De hoogste stand is op de meeste wasmachines 1600 toeren.

 

Deel jouw bespaartip!

Wij helpen jou graag op weg om bewustere keuzes te maken en effectief energie te besparen. Maar misschien heb jij wel de tip hoe wij samen Nederland een stukje groener kunnen maken. Of heb jij een tip waardoor wij minder energie gaan verbruiken of er juist verstandiger mee omgaan. Misschien heb jij wel dé tip om de CO2 uitstoot te reduceren. Deel deze tip met ons en wij delen het graag met de rest van Nederland! Want bewuster omgaan met energie begint bij jou en mij.